Víno a jídloChuť vína vynikne, je-li dobře sladěna s chutí podávaného jídla. Aby vznikla harmonie jídla a vína, je zapotřebí dodržovat následující zásady:
Harmonie barevSvětlá jídla (rybí, drůbeží a telecí maso, světlé omáčky a čerstvé světlé sýry) se doprovázejí bílými víny v individuálním výběru podle úpravy jídla. Tmavá masa a tmavé omáčky se doprovázejí víny červenými. Harmonie aromaK intenzivně aromatickému jídlu nemůžeme podávat zcela neutrální víno. To by se vedle aromatického jídla „ztratilo“. Aroma jídla a vína se však nesmí ani vzájemně tříštit. Aroma obojího má splynout v souznění. Harmonie se má v chuti dosáhnout tak, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovaly. Stupňovaný požitekPokrmy ani vína by po sobě neměly následovat, jak nás napadne. Volbou vhodného pořadí dosáhneme stupňovaného požitku z jídla a vína. Jídla se řadí od lehkých předkrmů přes polévky, lehká masa až k těžším úpravám jídel, sýrům a dezertům. Právě tak mají být seřazena i vína. Podle barev bychom měli nejprve podávat vína bílá, poté růžová a červená. Vína mají být podávána od nejmladších po nejstarší (mladá, nezralá, s lahvovou zralostí, archívní). Podle zbytkového cukru bychom měli řadit nejprve vína suchá a následně polosladká a sladká. Pro dosažení stupňovaného požitku bychom také měli podávat vína dle rostoucí jakosti. Na závěr tedy podáváme jídla význačné jakosti. A ještě jedna dobrá rada na závěr: Víno nikdy nepijeme na lačný žaludek. |
Aktuality:Kanadská vína, která dovážíme, se těší stále většímu zájmu, viz článek z týdenníku Euro: |
© 2004 - 2009 Sudová vína. All rights reserved. Eshop: JoVíno.cz |